Etichete

, , , , ,


tumblr_mmhkk4fZkG1qffisdo1_r1_500

Tot aman sa scriu despre acest subiect desi ma gandesc la el de foarte mult timp.
Cred ca in fiecare din noi exista curiozitatea de a face tot felul de teste, de a vedea „cum suntem”. Cu atat mai mult este valabil pentru persoanele care au nevoie mai frecvent de confirmare din partea celorlalti, de o anumita validare, de a se spune si de catre altii „cum esti”. Pentru ca un acest caz „altii” este reprezentat de teste psihologice nu mi se pare cea mai proasta varianta posibila, ba chiar un ajutor in plus in cunoastere si intelegere.
Introducerea fiind facuta, la treaba, pentru ca am senzatia ca va fi un text lung.

Primul despre care vreau sa vorbesc este Myers-Briggs Type Indicator(MBTI), cel care ne imparte in 16 tipuri de personalitati.
Nu m-am asteptat sa aflu acest lucru dar este creat de doua femei, mama si fiica, publicat prima data prin anii 1940 si inspirat de „Tipurile psihlogice” ale lui Carl Jung.
Scopul, devenit mai mult sau mai putin modern, este de a-ti descoperi punctele forte dar si slabiciunile, posibile preferinte in cariera sau compatibilitatea cu alte persoane. Nici unul dintre cele 16 tipuri nu este mai bun sau mai rau, testul este pur si simplu un instrument prin care sa te cunosti mai bine.
Fiecare tip este prescurtat cu 4 litere care reprezinta initialele celor 4 descrieri din 8 posibile. Cele 8 sunt urmatoarele:

  • extroversion sau introversion (deci E sau I)
  • intuition sau sensing (N sau S)
  • thinking sau feeling (T sau F)
  • judging sau perceiving (J sau P)
    Sunt multe site-uri unde se poate face on-line un astfel de test, banuiesc eu nu chiar versiunea originala ci una mai moderna, adaptata si de ce nu poate perfectionata. Unul dintre cele mai utilizate este humanmetrics . La testarea facuta astazi sunt INFJ. O varianta romaneasca, care desi are mai putine intrebari cred eu ca este relevanta se poate gasi aici testepsihologice.net .

INFJ

INFJ pare a fi unul dintre cele mai rare tipuri din cele 16 posibile. Am gasit in descrierea lui trasaturi care mi se potrivesc foarte bine, cum ar fi: tendinta de a fi rezervat si tacut, de a avea un cerc restrans de prieteni, de a tine cont foarte mult de sentimentele celorlalti, sensibilitate si vulnerabilitate la conflicte si critica, acestea din urma putand fi si puncte slabe importante. In cariera ar trebui tinut cont de calitatile intuitive, de faptul ca principiile ocupa un loc important in scara valorilor, de nevoia de a aduce o contributie care se semnifice ceva si atunci carierele tipice descrise includ: profesor, psiholog, scriitor, medic, fotograf. Teoretic pare ca am ales bine. Surprinzator, este descrisa si tendinta de a stabili teluri prea joase in cariera, de a evita drumuri care necesita un grad mare de independenta dar care in acelasi timp sunt singurele care pot duce la progres.

Sigur ca testele nu sunt perfecte si la multe intrebari raspunsurile mele desi sunt cu „da” sau „nu” corespunzand tipului psihologic respectiv, ele indica de fapt alt tip de comportament pentru ca au la baza alte cauze care nu sunt luate in calcul aici.
Deci suntem mult mai mult decat cele 4 litere.

Eneagrama este un „test” cu origine in intelepciunea antica si defineste 9 stiluri de personalitate. Este simbolozata printr-o stea cu 9 colturi asezata intr-un cerc. Arata motivatia interioara de la care pornesc actiunile, credintele de baza si pattern-urile pe care le urmezi in comportament. Am gasit niste teste foarte interesante, unele destul de complexe aici: enneagramtest , la-psiholog.ro precum si cateva articole interesante aici empower , nlp mania – ce se ascunde in spatele personalitatii .
Mi se pare ca are de spus niste adevaruri destul de incomode despre impulsurile si temerile care ne controleaza viata. Eu sunt 5, 6 si 9, fiecare cu 80%, adica ganditorul(observator), devotatul si pacifistul(mediator) cu puncte slabe cum ar fi: temerea fundamentala de a fi incapabil, neincrederea, anxietatea, trairea tot timpul in stress(tipul 6), pasivitatea. Ce pot spune? Sunt adevarate toate.
O „greseala” pe care sunt constienta ca o fac dar cu greu o recunosc, caracteristica tipului 9 este lenea, lenea in sensul de a evita sa ma implic in viata cu intreaga energie, greseala de a fi spectator la viata.
Pentru ca fiecare personalitate are doua directii pe care poate merge, pentru a corecta greseala care este lenea si corespunde tipului 9 ar trebui sa imprumut din calitatile tipului 3 care este competitivul. Daca ma indrept si mai mult catre regres o sa asimilez si defectele tipului 6-indecizia, neincrederea, anxietatea.

enneagram_types

Din testele facute mi-a fost greu sa gasesc care este personalitatea de baza, ma gandesc ca nu pot fi toate 3, asa ca urmeaza sa aprofundez subiectul. Nici aici, asa cum nici in testul Meyers-Briggs o personalitate nu este mai buna decat cealalta, desi la prima vedere tinand seama doar de denumirea lor pare cel putin mai interesant sa fii ganditor si nu devotat 🙂 .

Reclame